"Katakanlah: Inilah jalan (agama)ku, aku dan orang-orang yang mengikutiku mengajak (kamu) kepada Allah dengan hujjah yang nyata, Maha Suci Allah, dan tiada aku termasuk di antara orang-orang yang musyrik" (QS Yusuf:108)

23 October, 2016

Kehidupan ini ialah peluang dari Allah

Ramai orang tidak menyedari bahawa hidup ini ialah peluang daripada Allah Subhanahu wa Ta’ala kepada mereka untuk beramal, menikmati rezeki dan rahmat-Nya. 

Begitu indah dunia namun mereka hanya memandang tempat yang buruk, begitu banyak nikmat Allah yang diberi namun mereka hanya melihat pada ujian yang sedikit. Begitu ramai orang yang mengasihi mereka namun mereka hanya melihat kepada sedikit yang membenci, betapa banyak kebaikan yang dilakukan oleh orang lain namun mereka hanya melihat pada keburukannya

Mereka hidup tetapi jiwa mereka sebenarnya mati, mereka melihat tetapi sebenarnya mata mereka buta, mereka mendengar tetapi sebenarnya pendengaran mereka pekak.

Mereka disesatkan oleh perasaan dan emosi mereka yang dikemudi oleh syaitan agar menyemarakkan benci bukan sayang, agar mencela bukan menasihati, agar marah bukan sabar, agar mencari salah orang bukan menutupi aibnya. 

Diriwayatkan bahawa Rasulullah Salallahu ’alaihi wassalam bersabda:

إِنَّ الْعَبْدَ إِذَا أَخْطَأَ خَطِيئَةً نُكِتَتْ فِى قَلْبِهِ نُكْتَةٌ سَوْدَاءُ فَإِذَا هُوَ نَزَعَ وَاسْتَغْفَرَ وَتَابَ سُقِلَ قَلْبُهُ وَإِنْ عَادَ
زِيدَ فِيهَا حَتَّى تَعْلُوَ قَلْبَهُ
”Seorang hamba apabila melakukan kesalahan atau dosa maka dititikkan di dalam hatinya akan satu titik hitam, apabila dia beristighfar dan bertaubat maka ditanggalkan titik hitam itu dari hatinya. Namun apabila dia mengulanginya semula maka dikembalikan titik hitam itu sehingga ia memenuhi hatinya”. [Riwayat al-Tirmidzi]

Kasihan, mereka menderita dalam diam, mereka sakit dalam sihat kerana yang parah bukan jasad tetapi hati mereka yang bernanah dan berulat. Sungguh jika tidak dirawat akan binasalah dunia dan akhirat! 

Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman:

يَا أَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جَاءَتْكُمْ مَوْعِظَةٌ مِنْ رَبِّكُمْ وَشِفَاءٌ لِمَا فِي الصُّدُورِ وَهُدًى وَرَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِنِينَ
”Wahai manusia, sesungguhnya telah datang kepadamu pelajaran dari Tuhanmu dan penyembuh bagi penyakit-penyakit (yang berada) dalam dada dan petunjuk serta rahmat bagi orang-orang yang beriman.” (Surah Yunus: 57)

Petikan dari Tafsir  Tafsirzilal Al-Quran:

“Telah datang kepadamu pelajaran untuk menghidupkan hatimu, dan untuk mengobati hati mu dari khurafat yang telah memenuhinya, keraguan yang mendominasinya, penyelewangan yang menjadikan nya sakit, dan dari keguncangan yang membingungkan. Ia datang untuk mencurahkan obat, kesembuhan, keyakinan, ketenteraman, dan keselamatan bersama iman.

Ia adalah pelajaran bagi orang yang oleh iman telah diberi petunjuk ke jalan yang lempang, dan sebagai rahmat dari kesesatan  dan azab”

Ya, ubat penyakit dalam dada itu ialah al-Quran dan alsunnah, jika dia membacanya, memahaminya dan beramal dengannya. Berzikir mengingati Allah Subhanahu wa Ta’ala dan beristighfar diatas segala dosa, sambil berpuasa dan menambah ilmu agama.
 
Barulah dia akan merasai erti betapa indahnya kehidupan ini!

Oleh: Ustaz Emran Ahmad
Posted by: HAR

No comments: