"Katakanlah: Inilah jalan (agama)ku, aku dan orang-orang yang mengikutiku mengajak (kamu) kepada Allah dengan hujjah yang nyata, Maha Suci Allah, dan tiada aku termasuk di antara orang-orang yang musyrik" (QS Yusuf:108)

28 October, 2016

TIADA PERANTARA ANTARA ALLAH DAN MANUSIA

Banyak agama telah memberikan keistimewaan agama tertentu kepada beberapa individu dan membuat ibadah dan iman bergantung kepada kelulusan individu seperti 'rakyat. Dengan kata lain, mereka merupakan perantara antara Allah Subhanahu wa Ta’ala dengan mereka dan secara palsu mendakwa mereka boleh memaafkan dosa-dosa mereka dan juga mempunyai pengetahuan pada yang ghaib!

Oleh itu, Islam datang untuk memberi penghormatan dan muliakan manusia dan menyangkal idea palsu bahawa manusia ibadah, taubat atau keselamatan adalah bergantung kepada keizinan individu tertentu 'tidak kira berapa yang taat dan berakhlak mulia mereka berada.

Di dalam Islam, seorang Muslim menyembah Allah Subhanahu wa Ta’ala secara langsung, tanpa apa-apa perantara apa sekalipun antara dia dan Tuhannya; Allah adalah berhampiran dengan hamba-hambaNya; Dia boleh mendengar doa mereka dan bertindak balas kepada mereka dan melihat ibadah mereka dan memberi ganjaran kepada mereka untuk melaksanakannya. Tiada siapa dalam Islam mendakwa mengampuni dosa dan menawarkan 'memuaskan nafsu'. Apabila seseorang berbuat dosa dan ikhlas memohon ampun kepada Allah, Allah Subhanahu wa Ta’ala pasti memaafkan dosanya. Tiada siapa yang mempunyai kuasa luar biasa atau boleh mempengaruhi alam semesta dalam apa jua cara, untuk kuasa keputusan terletak pada Allah Subhanahu wa Ta’ala semata-mata.

وقوله صلى الله عليه وسلم : “إذَا سَأَلْت فَاسْأَلْ اللَّهَ وَإِذَا اسْتَعَنْت فَاسْتَعِنْ بِاَللَّهِ
Maksudnya: Jika engkau memohon, pohonlah kepada Allah semata-mata. Jika engkau meminta pertolongan mintalah kepada Allah semata-mata.

Ini terpancar dari Firman Allah Subhanahu wa Ta’ala:

إِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ
“Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah, dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan”. (Surah al-Fatihah: 5)

Juga Firman Allah Subhanahu wa Ta’ala:

وَ‍قَ‍‍‍الَ ‌‍رَبُّكُمْ ‌ا‌دْعُونِ‍‍ي ‌أَسْتَجِ‍‍بْ لَكُمْ ۚ ‌إِنَّ ‌الَّذ‍ِ‍ي‍‍نَ يَسْتَكْبِر‍ُ‍‌ونَ عَ‍‌‍نْ
عِبَا‌دَتِي سَيَ‍‍دْ‍‍خُ‍‍ل‍‍ُ‍ونَ جَهَ‍‍نَّ‍‍مَ ‌دَ‌اخِ‍‍‍رِينَ
Dan Tuhan kamu berfirman: "Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang-orang yang sombong takbur daripada beribadat dan berdoa kepadaKu, akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina”. (Surah Ghafir: 60)

Islam juga telah membebaskan minda manusia dan menggalakkan orang Islam, apabila perbezaan timbul, untuk merujuk kepada Al-Quran dan Hadis yang sahih dan tindakan (Sunnah) Nabi kita shallallahu 'alaihi wa sallam; tanpa manusia mempunyai hak untuk membuat keputusan mengenai hal-hal agama selepas Allah kecuali Rasulullah shallallahu 'alaihi wa sallam, penerima ayat-ayat Allah yang tidak berkata-kata dari hawa nafsunya, kerana Al-Qur'an menyatakan, "Dia tidak berkata-kata dari keinginan dirinya sendiri. . Ia tidak lain hanyalah wahyu yang diwahyukan.

Sebagaimana Firman Allah Subhanahu wa Ta’ala:

إِ‌نْ هُوَ‌ ‌إِلاَّ‌ ‌وَحْيٌ‌ يُوحَى .وَمَا‌ يَ‍‌‍نْ‍‍‍‍طِ‍‍‍قُ عَنِ ‌الْهَوَ‌ى
“Dan ia tidak memperkatakan (sesuatu yang berhubung dengan ugama Islam) menurut kemahuan dan pendapatnya sendiri. Segala yang diperkatakannya itu (sama ada Al-Quran atau hadis) tidak lain hanyalah wahyu yang diwahyukan kepadanya. (Surah An-Najm:3-4)

Allah Subhanahu wa Ta’ala juga berfirman:

"Berdoalah kepada-Ku, pasti akan Aku kabulkan" (Surah Ghafir: 60). Setiap hamba pasti memerlukan sesuatu yang menampung kehidupannya, sehingga dia akan berusaha untuk mendapatkannya. Ketika mereka ditimpa bencana, mereka pun duduk (Iftirasy) dan memohon kepada Allah Subhanahu wa Ta'ala agar dilepaskan dari merbahaya. Namun sayang sekali, sebagian kaum muslimin justru terjerumus ke dalam amalan-amalan kesyirikan tanpa mereka sedari kerana berdoa untuk menggapai keinginan mereka itu.

Berbeza dengan sebahagian agama lain yang umatnya memerlukan penghubung atau perantara dalam memohon sesuatu kepada tuhannya. Umat Islam meminta kepada Allah Subhanahu wa Ta’ala secara langsung, tidak melalui perantara.

Di dalam berdoa kepada Allah Subhanahu wa Ta’ala, Kita TIDAK perlu melalui perantara, karena hal itu termasuk perbuatan syirik.

Sebagaimana Firman Allah Subhanahu wa Ta’ala:

          وَيَعْبُد‍ُ‍‌ونَ مِ‍‌‍نْ ‌د‍ُ‍‌ونِ ‌اللَّ‍‍هِ مَا‌ لاَ‌ يَ‍‍ضُ‍‍رُّهُمْ ‌وَلاَ‌ يَ‍‌‍نْ‍‍فَعُهُمْ ‌وَيَ‍‍قُ‍‍ول‍‍ُ‍ونَ ه‍‍َ‍ا‌ؤُلاَ‌ء‌ شُفَع‍‍َ‍ا‌ؤُنَا‌ عِ‍‌‍نْ‍‍دَ‌ ‌اللَّ‍‍هِ
Dan mereka menyembah yang lain dari Allah, sesuatu yang tidak dapat mendatangkan mudarat kepada mereka dan tidak dapat mendatangkan manfaat kepada mereka dan mereka pula berkata: "Mereka (yang kami sembah itu) ialah pemberi-pemberi syafaat kepada kami di sisi Allah" (Surah Yunus: 18)

Allah Subhanahu wa Ta’ala juga berfirman:

أَلاَ‌ لِلَّهِ ‌ال‍‍دّ‍ِ‍ي‍‍نُ ‌الْ‍‍خَ‍‍الِ‍‍صُ ۚ ‌وَ‌الَّذ‍ِ‍ي‍‍نَ ‌اتَّ‍‍خَ‍‍ذُ‌و‌ا‌ مِ‍‌‍نْ ‌دُ‌ونِهِ ‌أَ‌وْلِي‍‍َ‍ا‌ءَ‌ مَا‌ نَعْبُدُهُمْ ‌إِلاَّ‌ لِيُ‍‍قَ‍‍رِّبُونَ‍‍ا‌ ‌إِلَى‌ ‌اللَّ‍‍هِ ‌زُلْفَ‍‍ى‌ ‌إِنَّ ‌اللَّ‍‍هَ
“Ingatlah! (Hak yang wajib dipersembahkan) kepada Allah ialah segala ibadat dan bawaan yang suci bersih (dari segala rupa syirik). Dan orang-orang musyrik yang mengambil selain dari Allah untuk menjadi pelindung dan penolong (sambil berkata): "Kami tidak menyembah atau memujanya melainkan supaya mereka mendampingkan kami kepada Allah sehampir-hampirnya", (Surah Az-Zumar: 3)

Dalam dua ayat ini Allah Subhanahu wa Ta’ala menjelaskan kepada kita tentang alasan yang diajukan oleh kaum musyrikin untuk mendukung kesyirikan mereka. Mereka berkata bahwa mereka memiliki niat yang baik. Mereka hanya ingin menjadikan orang-orang shalih yang sudah meninggal sebagai perantara doa mereka kepada Allah Subhanahu wa Ta’ala.

 Itu semua adalah salah sama sekali. Ini berlawanan dengan SurahFatir ayat 22:

وَمَا يَسْتَوِي الْأَحْيَاءُ وَلَا الْأَمْوَاتُ ۚ إِنَّ اللَّهَ يُسْمِعُ مَنْ يَشَاءُ ۖ وَمَا أَنْتَ بِمُسْمِعٍ مَنْ فِي الْقُبُورِ
“Dan tidak sama orang-orang yang hidup dan orang-orang yang mati. Sesungguhnya Allah memberi pendengaran kepada siapa yang dikehendaki-Nya dan kamu sekali-kali tiada sanggup menjadikan orang yang didalam kubur dapat mendengar”.

Ayat ini memberitahu kepada kita, hanya Allah sahaja yang dapat memberi pendengaran kepada orang yang mati. Tapi, kita tidak sekali-kali dapat memperdengarkan percakapan kita kepada mereka. Oleh kerana salah faham yang timbul tentang syafaat, maka ramai manusia menyembah entiti selain Allah Subhanahu wa Ta’ala.

Walau bagaimana pun kalau nafsu itu apabila sudah menyeleweng, dia tidak hanya berhenti pada batas tertentu dalam hal-hal yang tidak masuk akal atau tidak layak. Berhala-berhala yang mereka sembah itu TIDAK dapat memberi kemudaratan atau pun kemanfaatan kepada mereka, namun mereka menganggapnya dapat member syafaat disisi Allah Subhanahu wa Ta’ala.

Dengan ini kita dapat memahami bahwa sebenarnya aqidah Islam yang diwariskan oleh Rasul dan para sahabat adalah aqidah yang sangat mulia. Islam menghendaki agar kita hanya bergantung kepada Allah Subhanahu wa Ta’ala. 

Dalam Islam, tidak ada perantara yang dapat menghubungkan antara ibadah seorang hamba dengan Tuhannya. Kerana Allah Subhanahu wa Ta’ala sangat dekat dengan hamba-Nya. Dia mendengar langsung doa dan permintaan para hamba-Nya, untuk melihat langsung ibadah dan solat mereka, sehingga boleh memberikan pahala langsung tanpa perantara. Juga tidak ada manusia yang mempunyai kuasa keampunan dan taubat. Dengan demikian, bila-bila masa seorang hamba bertaubat dengan benar maka Allah Subhanahu wa Ta’ala akan terus memberikan ampunan kepadanya. Seperti halnya juga tidak ada manusia yang mempunyai kekuatan luar biasa untuk mengubah bumi, kerana semua kekuatan ada di tangan Allah.

Firman Allah Subhanahu wa Ta’ala:

وَمَ‍‌‍نْ يَ‍‍دْعُ مَعَ ‌اللَّ‍‍هِ ‌إِلَها‌‌  ‌آ‍‍خَ‍‍رَ‌ لاَ‌ بُرْه‍‍َ‍انَ لَ‍‍هُ بِ‍‍هِ فَإِنَّ‍‍مَا‌ حِسَابُ‍‍هُ عِ‍‌‍نْ‍‍دَ‌
رَبِّهِ ۚ ‌إِنَّ‍‍‍هُ لاَ‌ يُفْلِحُ ‌الْكَافِرُ‌ونَ
“Dan sesiapa yang menyembah tuhan yang lain bersama-sama Allah, dengan tidak berdasarkan sebarang keterangan mengenainya, maka sesungguhnya hitungannya (dan balasan amalnya yang jahat itu) disediakan di sisi Tuhannya. Sesungguhnya orang-orang yang kafir tidak akan Berjaya”. (Surah Al-Mu'uminuna)

Wallahu a’lam bish-shawab.

Posted by: HAR

No comments: